Fordommer kan dra til helvete!

Heisann.

Jeg håper dere gidder å lese i gjennom dette, fordi det er noe som er utrolig viktig for meg å stå opp for. Jeg gjorde et intervju for VGTV i dag. En veldig morsom jobb å gjøre, men jeg ble stilt et spørsmål som har blitt med meg i tankene i flere timer nå. «Hva slags fordommer kommer ved å drive med sporten din?» 

Det var lett å komme på hva jeg kunne svare, i og med at jeg har gått igjennom mye av det selv. At gutter driver med kunstløp blir ofte sett på som pinglete, svakt og feminint. Jeg tenkte meg raskt om og kom på hvor urettferdig dette faktisk er. Jenter som driver med hockey blir jo sett på som sterke og tøffe. Gutter som driver med idretter eller yrker som er dominert av kvinner blir sett ned på. Motsatt vei, blir jenter sett på med et positivt syn. Vi lever i et land hvor fordommer er helt vanlig. Jeg sier ikke at jeg aldri har hatt fordommer selv, men at dette er noe både jeg og alle andre må jobbe med fremover.

For eksempel, jeg har alltid vært fascinert av folk som tenker at alle bloggere er dumme. De på toppen av blogglisten tjener millioner. Kan man ikke da si at de er helt rå med business. Er det ikke det man sier om folk med ordinære jobber som tjener det samme?

Jeg som lenge har vært en av veldig, veldig få mannlige kunstløper i landet er HELT sikker på at det har gjort meg både sterkere og tøffere. Inget annet. Jeg har gått gjennom stormen alene. Jeg har trent mot mine mål uten å se konkurrentene mine pushe meg. Jeg har blitt mobbet for å elske den sporten jeg elsker uten at noen jeg kjente kunne relatere seg til akkurat den type mobbing. Etter alt dette, helt alene, klarte jeg meg gjennom det. ALENE. Skal ikke det bli sett på som sterkt?? (ikke for å skryte)

Når det kommer til jenter som driver med mer «maskuline» ting så synes jeg jo selvfølgelig at de er helt rå. Drit tøffe! Det er ingen ting som inspirerer meg mer enn folk som går i mot strømmen, og gjør det de vil. Uansett om det er noe som absolutt ingen andre gjør. Jeg synes bare at det er på tide at folk tenker det samme den andre veien også!

Jeg håper dette fikk dere til å tenke litt, og at vi fra nå av jobber mot å være fordomsfrie!

-S

3 kommentarer

  1. Hele greia med å dele inn sporter i maskulin/feminin er egentlig også bare tåpelig. Det er bare falske idealer, en kan fint være tøff og myk på samme tid uavhengig av kjønn 🙂 Synes du er rå, stå på!

  2. Enig med deg, Sondre. Det er blitt ok at jenter gjør «gutteting», men ikke like mye den andre veien. Du er et sterkt og viktig forbilde i Norge. Kanskje man burde slå seg sammen med nasjonalballetten, danseforbund og turn for å vise fram den estetiske dimensjonen for menn? Lage en form for offentlig holdningskampanje? Det er bra du har klart deg, men det kommer jo fler og holdningene er nokså åpenbare til tider. I huset vårt bruker vi internett og verden for å se massen av menn i aksjon. Det er bare fabelaktig! Takk for at du skriver.

  3. Merete. (og Storm)

    Hockeygutter er tøffe, men kunstløpgutter er tøffere sier vi her i hus. Nettopp fordi hockeygutta er mange, mens kunstløpgutter er alene.
    Ypu go Sondre! Vi digger deg!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *